25 Ağustos 2010 Çarşamba

Domatesin lezzetini kışa taşımak

Eşimin annesi yapıp bize de vermişti; ilk kez o zaman öğrenmiştim mümkün olabileceğini. Bir çeşit domates püresi idi. Yazın hem bol, hem de ucuz olan domateslerden hazırlanıyor, kışın yemeklerde salça yerine kullanılıyordu. Doğal olduğu ve evde hazırlandığı için hem daha sağlıklı, hem de daha lezzetli idi. Öğrenmeyi ve yapmayı ertelediğim şeylerden biri idi. Artık biliyorum ve keyifle paylaşıyorum:

Domates Püresi Yapmak İçin Gerekenler:

1. Bunu öğretecek ve hatta ilk uygulamayı birlikte yapacak sevgili bir dost.
2. Armut domates de denilen, uzun Çanakkale domatesi, (Eğer daha sulu ve lezzetli olması istenirse içine pembe domates de katılabilirmiş. Biz katmadık.)
3. Tuz
4. Hazırlanacak ürünü keyifle bekleyen bir evlat, kardeşler, arkadaşlar ve sevgili bir eş.

Hazırlanışı:
Gerekenlerin ilk faktörü oldukça önemli. O sizi özendiriyor, size yardım ediyor, püf noktaları açıklıyor ve yaparak öğretiyor. Domatesin hangi tezgahtan alınacağını bile gösteriyor.

Sevgili Dost'um ile birlikte Pelitköy'deki pazarda kilosu 75 kuruş'tan 10 kilo domates aldık. Yıkadık ve doğranmak üzere hazırladık.

Domatesleri kabukları ile birlikte küçük parçalar halide doğradık. Sonra, aslına çekirdeklerini çıkarsaydık daha iyi olabileceğini hatırlayıp gülüştük. Ama bunu seneye yapmaya karar verdik, çünkü tüm domatesler doğranmıştı.

Parçalanmış domatesleri rondo'da püre haline getirip tencerelere koyduk ve arada bir karıştırarak kaynattık.


Tenceredeki domates püresi seviyesi 2-3 parmak azalana kadar kaynatmaya devam ettik. Taşmaması için ara sıra karıştırdık. Bu arada balkonda birer kahve içtik. Kaynatma sonunda içine 4-5 tatlı kaşığı tuz ilave ettik.

İstediğimiz kıvama gelmiş olan domatesleri kavanozlara doldurduk.

 Daha önceden kavanoz kapaklarını bir kapta kaynatmış ve kapakların genleşmesini sağlamıştık. Bu kapaklar kaynar suda beklemekte idiler.

Doldruduğumuz her kavanozun kapağını sıkıca kapattık.

Kavanozları ters çevirerek soğumaya bıraktık. 


Sevgili dosttan öğrendiğim püf noktalar şunlardı:



1. Tuz, kaynatma işlemi bittikten sonra ilave edilir. Aksi halde kaynatma esnasında domateslerin köpüğü patlayarak sıçrar.

2. Kavanozlara her sene yeni kapak alınır. Peltiköy pazarında 10 kapak 2 TL olduğu için bunun fazla bir maliyeti yoktur, ama faydası vardır. İyi ve yeni kapak demek, kavanozun hiç hava almamasını garantiye almak demektir.

3. Kapaklar bir kapta kaynatılır ve sıcak olarak kavanoza kapatılır. Bu işlem, kapakların soğuduktan sonra iyice sıkışmasını sağlar.


Kavanozları ertesi gün kiler olarak kullandığımız merdiven altına koyacaktık. Sonra da kışa kadar saklayacak, muhtemelen büyük bir kısmını evlada verecek, kardeşler, arkadaşlar ile paylaşacak ve kendi sofralarımızda kullanacaktık. Geçirilmiş güzel yazdan kalan bu lezzet, yaşantılarımızda sevinçli bir ayrıntı olarak yerini alacaktı.


4 yorum:

  1. Çoook lezzetli görünüyorlar, sağlıkla, afiyetle yiyin.. :)
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler.İyi bir ustam vardı:)

    YanıtlaSil
  3. Canımmm, ne güzel bir anlatım bu, eline ,diline sağlık, bubu denicem, sağol...

    YanıtlaSil
  4. Canım arkadaşım, senin beğenmen beni onurlandırır.

    YanıtlaSil